İkinci Üniversite İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1. İkinci Üniversite kayıt türü ile fakültenize kayıt yaptırmak için hangi şartlara sahip olmam gereklidir?

Cevap: Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir lisans bölüm/programından mezun olan ya da okuyan öğrenciler okudukları ya da mezun oldukları bölümlerden/uygulamalardan aynı alanda olmamak üzere Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim sistemi ile öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin önlisans ya da lisans uygulamalarından herhangi birini tercih edebilirler. Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir önlisans programından mezun olan ya da okuyan öğrenciler okudukları ya da mezun oldukları uygulamalardan aynı alanda olmamak üzere Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim sistemi ile öğretim yapan Açıköğretim Fakültesi’nin önlisans uygulamalarından herhangi birini tercih edebilirler.

2. Örgün bir yükseköğretim bölümünde kayıtlıyım. İkinci Üniversite kayıt türüyle kayıt yaptırmak istiyorum, örgün öğrenim gördüğüm fakültede bu öğretim yılında kayıt yenileme prosedürü yapmadım. Kayıtlar esnasında yükseköğretim programında kayıtlı olduğumu yalnız kayıt yenilemediğimi gösteren bir belge kabul edilir mi? Ya da kayıt yenileme yapmam gerekli mi?

Cevap: Herhangi bir yükseköğretim programında kayıtlı olduğunuz yalnız ilgili öğretim yılında kayıt yeniletmediğinizi belirten öğrenci durum belgesiyle kayıt yaptırabilirsiniz. Aktif öğrenci olmanız gerekmiyor.

3. Şuan örgün bir yükseköğretim programında kayıtlıyım. İkinci Üniversite kayıt türüyle fakültenize kayıt yaptıracağım. Örgün fakülteden kaydım silindiğinde fakültenizden de kaydım silinir mi? Bu durum fakültenizdeki kaydım için bir problem teşkil eder mi?

Cevap: Fakültemize kayıt prosedürünüzi gerçekleştirdikten sonra kayıtlı olduğunuz yükseköğretim programından kaydınızı sildirmenizde fakültemizce bir sakınca bulunmamaktadır.

4. Fakültenize İkinci Üniversite kayıt türüyle kayıt yaptırmak istiyorum. Kayıtlar esnasında askerlik durum belgesi getirmem gerekli mi?

Cevap: İkinci Üniversite kayıt türünde öğrencilerimizden askerlik durum belgesi istenmeyecektir.

5. Türk vatandaşıyım şuan yurt dışında yükseköğretimde kayıtlıyım. İkinci Üniversite kayıt türüyle fakültenize kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: Yurt dışındaki yükseköğretiminizden mezun olduktan sonra Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan (YÖK) alacağınız denklik belgesiyle fakültemize kayıt yaptırabilirsiniz.

6. Örgün yükseköğretimde kayıtlıyım, bunun yanı sıra fakültenize de İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptırdım. Örgün fakültemden kaydımı sildirdiğimde askerlik prosedürlerim nasıl ve nereden yürütülecek?

Cevap: Örgün yükseköğretim yapan fakültenizden alacağınız kayıt silme yazısı ve askerlik şubenizden alacağınız askerlik tecil durumunuzu gösteren bir belge ile AÖF bürolarına başvurmanız gereklidir. Daha sonraki askerlik prosedürlerinizi fakültemiz yürütecektir.

7. Şuan Kıbrıs Amerikan Üniversitesinde öğrenciyim. İkinci Üniversite kapsamında fakültenize kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda bulunan KKTC’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler Türkçe yazılmış öğrenci belgesiyle İkinci Üniversite kayıt türü ile fakültemize kayıt yaptırabilirler.

8. Meslek Yüksekokulu mezunum. İkinci Üniversite kapsamında 4 yıllık lisans bölümüne kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir önlisans programından mezun olan ya da okuyan öğrenciler okudukları ya da mezun oldukları uygulamalardan aynı alanda olmamak üzere Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim sistemi ile öğretim yapan Açıköğretim Fakültesi’nin önlisans uygulamalarından herhangi birine İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptırabilirler. Ancak, önlisans programından mezun olan ya da okuyan öğrenciler Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin lisans uygulamalarının herhangi birine İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıramazlar.

9. Meslek Yüksekokulu mezunuyum. İkinci Üniversite kayıt türü ile fakültenize kayıt yaptırmam durumunda askerlik prosedürlerinden faydalanabiliyor Uyum?

Cevap: İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptırdığınız için askerlik prosedürlerinden faydalanamazsınız.

10. Açıköğretim Fakültesi mezunuyum. İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin lisans bölümlerinden ya da önlisans uygulamalarından herhangi birine okudukları ya da mezun oldukları uygulamalardan/bölümlerden farklı olmak kaydıyla İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptırabilirler.

11. Fakültenize İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptırdığımda bir yükseköğretim kurumundan aldığım derslerden muaf olabilecek miyim?

Cevap: İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptıran öğrenciler; Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (I‒II), Türk Dili (I‒II) ve Yabancı Dil (I‒II) dersleri için yalnızca bir kez olmak suretiyle kayıt tarihleri arasında muafiyet müracaatsunda bulunabilir.

12. Anadolu Üniversitesi dışında diğer bir üniversitede uzaktan eğitim sistemiyle öğrenim görmekteyim. İkinci Üniversite kayıt türü ile fakültenize kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi dışında diğer bir üniversitede açık ya da uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim gören öğrenciler de aynı alanda olmamak üzere İkinci Üniversite kapsamında müracaat yapabilirler.

13. Yabancı uyrukluyum, yabancı uyruklu öğrenci seçme sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirildim. İkinci Üniversite kayıt türü ile fakültenize kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: Yabancı uyruklu öğrenci seçme sınavı sonucunda bir yükseköğretim programında kayıtlı öğrenci olduğunuz için fakültemize de İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptırabilirsiniz.

14. İkinci Üniversite kayıt türüyle kaydımı yaptırdığım bölümden/uygulamadan kaydımı sildirdim. Ama şuan yeniden aynı bölüme kayıt yaptırmak istiyorum. İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptırma hakkımı yitirdim mi?

Cevap: Herhangi bir örgün yükseköğretimde kayıtlı veya yükseköğretim programından mezun durumdaysanız; İkinci Üniversite kayıt türü ile daha önce kaydınızı sildirdiğiniz bölüme kayıt yaptırmanızda bir sakınca yoktur.

15. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde halen kayıtlıyım. İkinci Üniversite kayıt türü ile diğer bir bölüme/uygulamaya daha kayıt yaptırmak istiyorum. Bunun için ne yapmam gereklidir.

Cevap: Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin herhangi bir lisans bölümünde ya da önlisans programına halen kayıtlı olan öğrenciler İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıramaz. Çünkü Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerde aynı anda iki uygulamada okumak olası değildir. İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptırabilmesi için halen kayıtlı olduğu bölümden/uygulamadan mezun olması gereklidir.

KAYNAK : http://ikinciuniversite.anadolu.edu.tr/

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir